Nevsten, Ulla-May

Northernlight writers

Ulla-May Nevsten

 

Jag växte upp i Västerbottens inland och bor sedan länge vid havet i Skåne. Allt som främjar människans hälsa och välmående intresserar mig och jag har förmedlat det i mitt arbete som sjukgymnast. Livets mysterium fascinerar mig och att läsa böcker som öppnar mitt sinne och ger mig insikter är EN älskad hobby. Att få vara kreativ och medskapare på olika sätt är berikande.

 

Min bok ”För Dig - For You” är min hyllning till vår vackra natur och dess läkande kraft. Jag vill påminna alla om vår egen styrka och skönhet som vi har inom oss.

 

Copyright Siljans Måsar Förlag © All Rights Reserved

Min bakgrund

 

Jag växte upp i ett litet samhälle i Västerbottens inland. Mina föräldrar var varmt kristna och de lärde mig om bönens och förlåtelsens betydelse.

 

För att studera flyttade jag tidigt hemifrån och jag kommer ihåg ögonblicket när jag fick klarhet om att jag skulle bli sjukgymnast. Jag har alltid känt mig vägledd. Lund -150 mil söderut- blev min studieort och yrket har varit min passion i 40 år. Med vidareutbildningar till sjukgymnastlärare, ergonom och akupunkturhand-ledare har jag prövat på olika områden med många intressanta möten och tagit del av patienters livsberättelser. Olika healingkurser och litteratur om personlighetsutveckling med andlig inriktning har varit mitt stora intresse varav ” En Kurs i mirakler” och” Kunskapens bok” hör till de mest omfattande.

 

Jag har aldrig haft planer på att jag skulle ge ut en bok. Min kreativitet bestod av att designa och att sy kläder, vilket gett mig stor glädje. Under studietiden i Lund mötte jag min man och sedan 20 år tillbaka bor vi i Falsterbo. Vi har 2 barn och snart 3 barnbarn. Här är naturen så vacker och fridfull. Den vackraste promenadvägen här intill heter ”Kärlekstigen” och den gör skäl för sitt namn.

 

Jag känner en sådan tacksamhet till denna vackra omgivning med havet åt två vädersträck- både söder och väster.

 

Jag fick en kamera av barnen när jag fyllde 50 år. Vintermotiv som påminde om min norrländska bakgrund blev till julkort. Vissa bilder förstorades och sattes upp på väggarna på min sjukgymnastikpraktik. Flera patienter upplevde den rofyllda känslan som bilderna förmedlade.

 

Bokprocessen

 

Vid ett tillfälle träffade jag Yvonne- ägare till Siljans Måsars bokförlag - och jag visade henne några kort med texter som jag skrivit och rådfrågade henne om det var något att arbeta vidare på. Jag såg att hon blev berörd av text och bild och hon uppmuntrade mig till att fortsätta.

 

Jag är varken författare eller fotograf men önskar att bilderna och texten i boken ska beröra och påminna hur vackra vi alla är inom oss. Boken kan kanske inspirera att alla kan skapa. Att gå på upptäcksfärd i naturen och se det lilla som kan vara SÅ stort. Det kan väcka genklang i oss själva – att se hur stora vi också är.

 

Jag hade flera kort med vintermotiv men nu började jag ta bilder under alla årstider. Naturen är helande. Den ger oss näring och jag ville ge en hyllning till Moder Jord med all dess skönhet. Till varje bild skrev jag en kort, enkel och kärleksfull text till naturen och till Dig. Det blev 82 bilder på årstidernas skiftningar och de flesta bilderna är från Skanör-Falsterbo. Min intension med boken är att Du kan hämta kraft, att bara vara, att ta emot och bli medveten om samhörigheten med vår jord. Boken kan ligga framme och användas för att få uppmuntran. Slå upp en sida, andas lugna andetag och ta in bild och text tillsammans som en meditation. Är man gammal och sjuk och kanske inte kan gå ut i naturen så kan boken med dess bilder påminna om styrkan som finns att hämta inom oss.

 

I det lilla samhället där jag växte upp fanns det en lekplats med en vacker blomrabatt. Jag kommer ihåg min känsla och tanke att jag önskade att hela världen skulle få se dessa vackra blommor. Samma känsla kände jag när jag gjorde min bok. Jag önskade att hela världen skulle bli medveten om allt det vackra som finns nära oss - en blomma, en fjäril eller en utsikt. Den vackra utsikten där vi bor har gett mig insikter och havet med dess fina stränder har bjudit på många underbara upplevelser.

 

Jag såg ett TV-program om en grupp kineser som besökte Österrike. De tyckte att husen där var så vackra att de liknade det med paradiset och åkte hem till Kina och byggde en by med likadana hus. Då tänkte jag att vår orörda natur är mer likt paradiset och kände en önskan att vilja sprida boken till andra länder. Jag beslöt då att boken också skulle vara på engelska med titeln ”För Dig-For You”

 

Jag har fått många mail om uppskattning av de som köpt boken. En man skrev att han tyckte att boken borde finnas i alla väntrum. Då hade inte läkarna behövt skriva ut antidepressiva tabletter. Han kände hur han blev lugn när han läste texten och tittade på bilderna. Många har också sagt att de har börjat titta på naturen på ett annat sätt. De upplever en större ” mindfullness.”

 

Bokens finansiering

 

Mina föräldrar flyttade till Kallhäll utanför Stockholm i början på 70-talet. Pappa gick ofta i skogen och hittade grenar, rötter m.m. som han började göra konstverk av. Han hade sin första konstutställning när han var över 80 år. Jag ärvde en liten summa av mina föräldrar och det kändes bra att kunna finansiera boken med de pengarna. Jag vet att de skulle tycka om boken och texterna. De lärde mig också mycket om tro och tillit. Pappa brukade då och då lyssna in om någon behövde en uppmuntran. Då kunde han exempelvis köpa blommor till båda kända och okända eller ge penningbidrag till behövande. Han var en förebild i generositet.

 

Vad vi gör för våra systrar och bröder gör vi för oss själva då vi alla är ett.

 

 

Fortsättning

 

För några månader sedan skrev jag noter till 5 av texterna och har fått de inspelade med vacker musik. Det är härligt när alla kan vara delaktiga och tillsammans sjunga den enkla melodin med de enkla orden när boken presenteras. Om någon vill ha ett smakprov på en melodi så skicka mig ett mail.

Min mailadress är: u-m.nevsten@swipnet.se

 

Namaste

 

 

 

 

Röster om För dig - for you:

 

Här är en bok som ger oss stressade människor lugn och harmoni och en härlig upplevelse av underbara bilder från naturens växlingar under året och dessutom fylld med varma kärleksfulla texter till varje bild. Det är bara att koppla av och njuta av varje sida!

 

Varmt tack för din underbara bok För dig - For you. Jag njuter så av dina vackert talande bilder av naturen och de tänkvärda ordspråk som i härlig kombination med bilderna, påminner oss om den naturliga harmoni som råder i det sköna och underbara Ute. Tillsammans med inspirerande budskap i bokens viktiga påminnelse - att finna denna harmoni inom oss. En bok att plocka fram lite då och då och inspireras av. Härliga, vackra Ulla-May!

 

 

 

 

Ulla-May's bästa skrivartips!

  • Börja gärna med att skriva en Tacksamhetsbok utan någon tanke att ge ut en bok. Skriv på kvällen 5 händelser, upplevelser eller insikter som du är tacksam för och som du blivit medveten om under dagen. Du somnar med en god känsla inför nattens vila och vaknar med ett nytt fokus på nya upplevelser.
  • Skriv något som ger Dig glädje och kan glädja andra.
  • En härlig känsla att ha skapat något.
  • Att lämna något "bestående" efter sig- till barn, barnbarn och andra.
  • För mig är boken en hyllning till Vår Jord, till Mig och till Dig.

 

 

Köp För dig - For you här!

 

Ulla-May 60 år tidigare än den första bilden, ståendes vid blommorna